Dit is niet mijn yoga.

Vorige week deed ik voor het eerst yoga in de tuin. Het voelde plots veel minder goed, want ik zag mijn reflectie in het raam. Dit leek in de verste verte niet op hoe ik dacht dat het er moest uitzien.

Ik hou van Pinterest, maar de laatste tijd erger ik me dood. Ik zocht een paar keer yoga-gerelateerde dingen op en dan gebeurt er iets met zoek-algoritmes en who knows, maar sindsdien krijg ik veel yogaberichten. Daar is op zich niets mis mee, maar kijk even naar  dit (en dan vooral naar de titel):

 

Naast het feit dat de titel ’20 poses’ zegt en het er 26 blijken te zijn, is er nog iets anders dat absurd is. Dit is niet hoe yoga er bij een beginner uitziet. Dit is ook niet hoe yoga er uitziet bij de gemiddelde yogi die al 3 jaar oefent. Ik begon zelf meer dan 3 jaar geleden en stopte na een tijdje, deels omdat ik het gevoel had dat ik het niet ‘juist’ deed. Dat kan aan de leraar gelegen hebben, of aan de setting, of aan mezelf. Maar ik keek de hele tijd rond, terwijl je eigenlijk met jezelf moet bezig zijn.

Sinds eind vorig jaar doe ik weer dagelijks yoga, maar dan thuis, met youtube (en met mijn BFF Adriene.) De slogan daar is ‘Find What Feels Good’. Adriene geeft me bij elke pose verschillende opties, voor elk mogelijk gevoel waar ik op dat moment naar snak en voor wat mijn lichaam op dat moment kan en wil.  Wat vaak betekent dat ik net iets minder ver doorbuig of strek, maar dat het gewoon nog fijn voelt, in plaats van een soort egel in je spier te steken.Natuurlijk verandert je lichaam, ik kan nu dingen waar ik een paar maanden geleden alleen nog maar van droomde (bijvoorbeeld mijn tenen opensperren, dat is raar). Laatst vroeg er zelfs iemand of ik epauletten aan had, omdat mijn schouders gespierder en meer ontspannen zijn . Ik ben vermagerd en ook dat heeft rechtstreeks met yoga te maken.

Maar ik zie er zelden uit zoals op de foto’s. Ik heb nog steeds niet het lichaam van Adriene of mijn vroegere yogaleraars. Ik en mijn poses zullen er waarschijnlijk ook nooit zo uit zien, want elk lichaam is anders en vooral, hoe het voelt wanneer je het doet is belangrijk. Yoga is heel hip en dat vind ik ook fijn, maar ik ben bang dat er niet altijd op de juiste manier naar gekeken wordt. Yoga gaat over jezelf, over jezelf beter leren kennen, liever leren zien en beter naar jezelf luisteren. Zonder yoga was er geen Anneliefs.

Daarom hieronder, een realistische weergave van enkele van die poses ‘voor beginners’.

(FYI, dit is niet mijn tuin, wel het uitzicht van Balthazar Booma.)

Anneliefs.

 

 

downwarddog.JPG

 

Een gedachte over “Dit is niet mijn yoga.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s