Dankjewel Balthazar Booma

Eerst en vooral: ja, ik heb een boom een naam gegeven en ja, ik deed dat met een woordgrapje. Deal with it, I’m hilarious. Maar ik wil hem wel oprecht bedanken. En, plottwist, jullie kenen Balthazar Booma, want hij staat hier bovenaan de pagina en dat is niet toevallig.

Ik woon in een boerengat en dat zeg ik met de meest mogelijke liefde. Er wonen ongeveer 800 andere mensen in mijn dorp en alle clichés zijn waar. Mensen zeggen goeiedag, ik heb al een ladder geleend bij de buren en om 22u zijn alle lichten uit. Maar ik hou van mijn gehucht. Het is hier groen, ik kan hier ademen, buiten de spitsuren is het hier stil en vooral, ik heb hier leren wandelen.

Toen ik ziek werd, kon ik niet buitenkomen. ‘Wandelen’ beperkte zich tot het halen van water in de keuken, waar ik dan 5 minuten moest uitrusten tot ik weer fit genoeg was om mezelf naar de zetel te slepen. Een paar maanden in mijn burn-out, kon ik al heen en terug zonder te pauzeren en kon ik zelfs de trap op. Het begon stilaan lente te worden en heel af en toe voelde ik een extreem lichte drang om naar buiten te gaan. Had ik maar een hond, dacht ik, dan moest ik wel. Maar ik heb 2 katten en die breken het kot al af als ik te weinig thuis ben, laat staan als ik er een hond bij zou zetten. Dus stapte ik naar de buren, want zij hebben een hond. Die bleek een speciaal karakter te hebben en niet helemaal te vertrouwen te zijn, dus er alleen mee gaan wandelen, dat mocht niet. Maar ik mocht wel elke ochtend mee met de buurvrouw, wanneer zij met de hond op pad ging.

Drie uitdagingen in één klap dus, opstaan om 8 uur, mij fysiek inspannen en opnieuw sociaal contact leggen met iemand die ik nog niet goed kende. De eerste keren stond de ene uitdaging de andere in de weg. Ik had niet genoeg adem om te praten, want na 100 meter stond ik te puffen. Een kwartier wandelen zorgde ervoor dat ik de rest van de dag weer plat lag (of rechtop zat Super Mario Bros te spelen op de Wii, dat lukt altijd). Maar ik bleef opstaan, al was dat niet elke ochtend. Ik geraakte mijn bed uit en dat was al maanden niet gelukt.

Het elke ochtend afspreken, opstaan en afhangen van iemand anders was moeilijk, dus dat verwaterde. Maar dat wandelen is niet meer gestopt. Stilaan ging ik naar 20 minuten, of soms zelfs een half uur. Ondertussen zijn we meer dan een jaar verder en probeer ik wekelijks een paar uur te wandelen. Op verplaatsing, zoals ware dagtrippers, maar meestal, hetzelfde uur, door dezelfde holle wegen en velden, bij Balthazar Booma.

Ik ontdekte Balthazar door Wikipedia. Mijn boerengat heeft zowaar een pagina, en daarin werd een wandeling beschreven. En ik die dacht dat ik dankzij de buurvrouw de mooiste plekken wel kende, had er nog nooit van gehoord. Dus ik ging op pad. Snel vanop de hoofdweg een steeg in. Die bleek steiler te zijn dan de gemiddelde zwarte piste. Vier pauzes voor ik de top bereikte, daar had ik niet op gerekend. Na nog een kwartier omhoog door een hele mooie holle weg, stond hij daar dan ineens, en hij kondigde een vallei van velden aan. Mijn boom.

Daarna wordt de wandeling vlakker en makkelijker. Bijna twee derde van de wandeling is hij zichtbaar, soms achter mij, soms links in de verte, soms voor mij en nu, in de lente, is hij elke dag een tikje anders en tegelijkertijd toch diezelfde vertrouwde vorm.

Ondertussen doe ik diezelfde wandeling minstens één keer per week, huppel ik bijna die eerste helling op, en duurt het nog maar een minuut of 7 voor ik bij Balthazar ben. Dan zeg ik hallo en vertelt hij mij dat het moeilijkste voorbij is.

Anneliefs

(Hieronder een bloemlezing uit de tientallen foto’s van Balthazar Booma. Want het kan niet altijd een grappige kat zijn)

IMG_5559 22e2d878c307c48c4e1511b18f54be314

 

2 gedachtes over “Dankjewel Balthazar Booma

  1. Pingback: Lichaam vs. brein: 1-0 | Anneliefs

  2. Pingback: Dit is niet mijn yoga. | Anneliefs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s